economie

Staatsexportverzekeraar in de fout in Brazilië

Door ANP - 30 november 2016

DEN HAAG (ANP) – De Nederlandse exportkredietverzekeraar namens de overheid, Atradius Dutch State Business (ADSB), is mogelijk indirect betrokken geweest bij milieuschade en schending van mensenrechten in Brazilië. Dat oordeelde het ministerie van Buitenlandse Zaken woensdag na een klacht.

De zaak was aangespannen door milieuorganisatie Both Ends en een groep lokale vissers. Volgens Both Ends is het een wereldprimeur dat een dergelijke klacht tegen een overheidsgesteunde exportkredietverzekeraar ontvankelijk is verklaard.

ADSB verleende in 2011 en 2012 exportkredietverzekeringen voor een totale maximale schade van meer dan 110 miljoen euro aan de Nederlandse baggeraar Van Oord voor twee projecten in de haven van Suape. Bij de aanleg van een nieuwe scheepswerf en de uitdieping van het toegangskanaal tot de zeehaven werden volgens Both Ends onder meer visgronden vernietigd en mensen gedwongen verhuisd. De rol van Van Oord wordt in Brazilië beoordeeld.