economie

Verliesreeks Wall Street houdt aan

Door ANP - 01 november 2016

NEW YORK (ANP) – De aandelenbeurzen in New York stonden dinsdag opnieuw op verlies. De markt raakt steeds verder in de ban van de presidentsverkiezingen in de VS, volgende week dinsdag. Die worden door het nieuwe onderzoek naar de e-mails van Hilary Clinton mogelijk aanzienlijk spannender dan lange tijd werd gedacht.

De Dow-Jonesindex stond een halfuur voor het slot 0,7 procent in de min op 18.018 punten. De S&P 500 zakte 0,8 procent naar 2109 punten. De breed samengestelde index was daarmee op weg naar de zesde verliesbeurt op rij, wat de langste negatieve reeks in ruim een jaar is. Technologiegraadmeter Nasdaq stond met 5144 punten 0,9 procent onder de slotstand van maandag.

In de race om het presidentschap lijkt het onderzoek naar de e-mails van Clinton de kansen van Donald Trump nieuw leven te hebben ingeblazen. Een poll van de Washington Post en ABC wees dinsdag op een nek-aan-nekrace tussen beide kandidaten, terwijl ook bij Real Clear Politics de voorsprong van Clinton grotendeels is verdwenen.

Pfizer

Ondertussen verzamelden de beleidsmakers van de Federal Reserve dinsdag voor hun tweedaagse vergadering over het monetaire beleid in de VS. Een renteverhoging wordt daarbij zeer onwaarschijnlijk geacht, zeker met het oog op de naderende verkiezingen.

Bij de hoofdfondsen leverde Pfizer 2,6 procent in, nadat de farmaceut met winstcijfers was gekomen die niet voldeden aan de verwachtingen van analisten. Dat gebeurt het bedrijf niet vaak, voor het laatst in het eerste kwartaal van 2013. Apple stond samen met Pfizer onderaan de Dow. De iPhone-maker leverde 2 procent in.

Chevron

Oliebedrijf Chevron stond net als maandag bovenaan de lijst met dertig hoofdfondsen. Het oliebedrijf won 1,7 procent, nadat zijn beurswaarde op de eerste dag van de week al met bijna 1 procent was gestegen dankzij positieve uitlatingen van analisten van Goldman Sachs.

Leverancier van nieuws en data Thomson Reuters won ruim 4 procent na de aankondiging dat het bedrijf 2000 banen schrapt om de organisatie te versimpelen. Daarvoor wordt een buitengewone last genomen in het vierde kwartaal.

Olie

Eveneens in de mediasector staan de krantenuitgevers Gannett (USA Today) en Tronc (Chicago Tribune, Los Angeles Times) in de belangstelling. Gannett liet weten definitief de stekker te hebben getrokken uit onderhandelingen over een mogelijke overname van Tronc. Dat bedrijf verloor bijna 17 procent aan beurswaarde, terwijl Gannett 2,6 procent inleverde.

De olieprijzen zakten verder, na de sterke daling op maandag. De prijs van een vat Amerikaanse olie ging 0,4 procent omlaag naar 46,67 dollar. Brentolie werd 0,8 procent goedkoper op 48,22 dollar per vat. De euro was met 1,1055 dollar evenveel waard als bij het slot van de Europese beurzen eerder op de dag