economie

‘Vooral woningtekort buiten de grote stad’

Door ANP - 25 november 2016

DEN HAAG (ANP) – Nederlanders die op zoek zijn naar een woning in een buitenwijk, dorp of landelijk gebied net buiten de grote stad zijn in hun zoektocht het minste af. Uit onderzoek in opdracht van de branchevereniging van ontwikkelaars en bouwondernemers NVB blijkt dat het woningtekort vooral buiten de grote stad bestaat. De vraag naar huizen is daar groter dan in de stad zelf.

Van het woningtekort landt 64 procent in de regio tot 15 kilometer buiten de stad. Een derde deel van het jaarlijkse tekort betreft ,,centrumstedelijke woonmilieus”, aldus de onderzoekers.

Landelijk worden er in 2016 naar verwachting 43.000 bouwvergunningen afgegeven. Dat zijn er 10.000 minder dan een jaar eerder, mede doordat geschikte locaties ontbreken. Vooral in de provincies Utrecht en Noord-Holland blijft de bouw volgens de NVB achter bij de vraag.