economie

Wall Street hoger op halve handelsdag

Door ANP - 25 november 2016

NEW YORK (ANP) – De beurzen in New York zijn vrijdag na een halve handelsdag met winsten gesloten, waarbij de hoofdgraadmeters nieuwe recordniveaus bereikten. Donderdag bleef Wall Street dicht voor Thanksgiving Day. Detailhandelsbedrijven stonden in de belangstelling vanwege Black Friday.

De Dow-Jonesindex eindigde 0,4 procent in de plus op 19.152,14 punten. De brede S&P 500 steeg 0,4 procent tot 2213,35 punten en de technologiebeurs Nasdaq klom 0,3 procent naar 5398,92 punten.

Op de vrijdag na Thanksgiving begint traditioneel het kerstinkopenseizoen, veruit de belangrijkste periode van het jaar voor de meeste winkeliers. De maandag na Thanksgiving staat bekend als Cyber Monday. Op die dag gaan Amerikanen op zoek naar aanbiedingen op internet.

Alibaba

Voor bedrijven als Alibaba, Amazon en Wal-Mart breken met het feestdagenseizoen hoogtijdagen aan. Naar verwachting geven Amerikanen dit feestseizoen 656 miljard dollar uit, waarbij met name de internetaankopen zullen stijgen.

Supermarktconcern Wal-Mart klom 0,6 procent en branchegenoot Target ging licht vooruit. Internethandelaren Amazon en Alibaba noteerden vlak. De warenhuisketens Kohl’s en Macy’s verloren tot 1,7 procent. Elektronicaverkoper Best Buy leverde 0,8 procent in.

Johnson & Johnson

Medisch concern Johnson & Johnson (J&J) kon ook op aandacht rekenen en steeg 0,9 procent. Het Zwitserse biotechnologiebedrijf Actelion bevestigde dat J&J interesse heeft getoond in een overname. Daarmee zou een bedrag van circa 17 miljard dollar zijn gemoeid.

Marktonderzoeker Markit liet weten dat de bedrijvigheid in de Amerikaanse dienstensector in november een vrijwel vergelijkbaar groeitempo laat zien als in oktober.

Euro

De olieprijzen gingen omlaag door onzekerheid of oliekartel OPEC een akkoord zal bereiken over een productieverlaging. De prijs van een vat Amerikaanse olie zakte 3 procent naar 46,53 dollar. Brent werd 2,8 procent goedkoper bij 47,63 dollar per vat.

De euro werd voor 1,0593 dollar verhandeld, tegen 1,0598 dollar bij het slot van de Europese beurzen.