economie

Wall Street in de plus

Door ANP - 17 november 2016

NEW YORK (ANP) – De aandelenbeurzen in New York stonden donderdag in het laatste handelsuur op kleine winsten. Fed-president Janet Yellen gaf de handelsdag nog enige kleur, door te hinten op een ,,relatief snelle” rentestap, waarschijnlijk al in december. Verder stonden enkele grote winkelbedrijven in de schijnwerpers vanwege de presentatie van handelsberichten.

De leidende Dow-Jonesindex stond omstreeks 21.30 uur (Nederlandse tijd) 0,1 procent hoger op 18.886 punten. De brede S&P 500 noteerde 0,4 procent in de plus op 2186 punten. De indices bewogen daarbij rond recordslotstanden, die voor de Dow op 18.923,06 punten ligt en voor de S&P 500 op 2190,15. Technologiegraadmeter Nasdaq ging 0,7 procent vooruit tot 5329 punten.

Yellen, die overigens niks zei over de verkiezingswinst van aankomend president Donald Trump, sprak voor het Amerikaanse Congres en herhaalde eerdere opmerkingen. Leidend bij een eventuele rentestap door de Fed is onder meer de ontwikkeling van het prijspeil in ’s werelds grootste economie. De Amerikaanse inflatie liep vorige maand op tot 1,6 procent. Die ontwikkeling, die voor de openingsbel naar buiten kwam, was in lijn met de gemiddelde verwachting onder economen.

Wal-Mart

Verder bleek op macro-economisch vlak de aanbouw van nieuwe huizen in de Verenigde Staten in oktober is gestegen naar het hoogste niveau van de afgelopen negen jaar. Ook daalde het aantal aanvragen voor een werkloosheidsuitkering. In totaal werden 235.000 aanvragen geteld, het laagste niveau sinds november 1973.

Bij de bedrijven verloor Wal-Mart 3,4 procent aan beurswaarde. Het grootste winkelbedrijf ter wereld schroefde zijn winstverwachting voor het hele jaar licht op, maar kwam anderzijds met omzetcijfers over het afgelopen kwartaal die analisten enigszins teleurstelden. Staples werd door beleggers juist beloond voor zijn handelsbericht. Het aandeel stond 3 procent in de plus.

Euro

Best Buy was goed voor een koerssprong van meer dan 15 procent. De elektronicaketen profiteerde afgelopen kwartaal onder meer van een grote vraag naar mobiele telefoons. Het bedrijf zag zijn verkopen in winkels die al langer dan een jaar open zijn sterker aandikken dan voorzien. De Amerikaanse producent van netwerkapparatuur Cisco Systems verloor 5 procent. Het bedrijf denkt dat bedrijven de komende tijd minder zullen uitgeven aan technologie, zo voorspelde het bij de kwartaalcijfers.

Een vat Amerikaanse olie was 1,2 procent goedkoper op 45,01 dollar. Voor Brent hoefde1 procent minder worden betaald, en werd voor 46,15 dollar per vat verhandeld. De euro werd voor 1.0623 dollar verhandeld, tegen 1,0658 dollar bij het slot van de Europese beurzen.