economie

Wall Street op winst op verkiezingsdag

Door ANP - 08 november 2016

NEW YORK (ANP) – De beurzen in New York stonden dinsdag halverwege de handelssessie duidelijk op winst. Beleggers lijken daarmee voor te sorteren op een overwinning van Hillary Clinton bij de presidentsverkiezingen. Zij wist haar voorsprong in de peilingen tot aan Election Day vast te houden.

De Dow-Jonesindex noteerde omstreeks 19.30 uur (Nederlandse tijd) 0,6 procent hoger op 18.371 punten. De S&P 500 steeg 0,5 procent tot 2143 punten. Schermenbeurs Nasdaq won 0,7 procent bij 5201 punten.

De Amerikaanse presidentsverkiezingen hielden de financiële wereld de afgelopen week in de greep. Veel beleggers zien een overwinning van de onberekenbare Donald Trump niet zitten. Toen hij vorige week sterk opkwam in de peilingen, leidde dat tot onrust op de financiële markten. Maandag zorgde het nieuws dat het onderzoek naar de e-mails van Clinton geen vervolg krijgt juist voor flinke koerswinsten.

Hertz

Er waren dinsdag wel een aantal grote verliezers op de beurs. Daarbij sprong vooral autoverhuurder Hertz in het oog. Dat bedrijf zag meer dan 30 procent van zijn beurswaarde verdampen nadat het een enorme winstdaling over het afgelopen kwartaal had gepresenteerd. Hertz schreef fors af op de waarde van zijn auto’s en zette stevig het mes in de winstverwachting voor dit jaar.

Farmaceut Valeant leverde ruim een vijfde van zijn waarde in. Een afschrijving op dochteronderneming Salix drukte het bedrijf afgelopen kwartaal in de rode cijfers, terwijl de omzet met meer dan een tiende kelderde. Tot overmaat van ramp zag Valeant zich genoodzaakt de winstverwachting voor dit jaar te verlagen.

Huizen

Apothekersbedrijf CVS Health verloor dik 12 procent, nadat het met een tegenvallende prognoses voor komende jaren was gekomen. Ook de kwartaalresultaten die huizenbouwer DR Horton publiceerde, stelden teleur. De winst zat weliswaar in de lift, maar steeg lang niet zo sterk als analisten in doorsnee hadden ingecalculeerd. Het aandeel noteerde een kleine 5 procent lager.

De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg 0,7 procent naar 45,20 dollar. Brentolie werd 0,3 procent duurder en bracht per vat 46,27 dollar op. De euro werd verhandeld voor 1,1022 dollar, tegen 1,1040 dollar bij het slot van de Europese beurzen eerder op de dag.