economie

Wall Street ruikt einde verliesreeks

Door ANP - 04 november 2016

NEW YORK (ANP) – De aandelenbeurzen in New York lijken zich vrijdag mogelijk weer op te kunnen maken voor een positief slot. Het sentiment wordt al ruim een week gedrukt door het besef dat Donald Trump is opgerukt in de peilingen. Beleggers verwerkten onder meer enkele bedrijfsresultaten en licht tegenvallende cijfers over de Amerikaanse arbeidsmarkt.

De Dow-Jonesindex stond omstreeks 20.30 uur (Nederlandse tijd) vlak op 17.924 punten. Daarmee kan een einde te komen aan de reeks van zeven handelssessies met verlies. De brede S&P 500 steeg 0,1 procent tot 2090 punten, na acht keer een rood slot. Technologiebeurs Nasdaq stond nagenoeg onveranderd op 5058 punten.

GoPro zag bij opening van de beurs ruim 16 procent van zijn beurswaarde verdampen. Het verlies werd helemaal ingelopen, maar het aandeel zakte toch weer weg tot een verlies van bijna 10 procent. De maker van de bekende vierkante actiecamera’s kwam met tegenvallende verwachtingen voor de omzet rond de feestdagen. Daarbij waren ook de resultaten van het derde kwartaal slechter dan verwacht.

Starbucks

Energiedrankjesmaker Monster Beverage daalde 3,4 procent na tegenvallende kwartaalcijfers. Zowel de winst als de omzet was lager dan verwacht. Beleggers reageerden wel enthousiast op de kwartaalcijfers en de bekendmaking van Starbucks het dividend te verhogen en beloonden het aandeel met een winst van 2,1 procent.

Kraft Heinz verloor 3 procent, ondanks een hoger dan verwachte winst in de afgelopen drie maanden. Het voedingsmiddelenbedrijf schreef weer zwarte cijfers, onder meer dankzij kostenbesparingen door de fusie waaruit het concern vorig jaar ontstond.

Tesla

Tesla kreeg de zegen van adviesbureau Institutional Shareholders Services voor de voorgenomen overname van SolarCity. Aandeelhouders van beide bedrijven spreken zich over twee weken uit over de deal, die nu een stap dichterbij lijkt. Het aandeel dikte 1,3 procent aan.

Vorige maand kwamen er volgens een eerste schatting 161.000 nieuwe banen bij in de VS. Dat waren er 30.000 minder dan in september en minder dan waar economen gemiddeld op hadden gerekend.

De prijs van een vat Amerikaanse olie zakte 1,2 procent op 44,12 dollar. Brentolie werd 1,6 procent goedkoper op 45,60 dollar. De euro was 1,1122 waard evenveel als bij het slot van de Europese beurzen eerder op de dag.