economie

Wall Street stevent af op klein verlies

Door ANP - 18 november 2016

NEW YORK (ANP) – De Amerikaanse aandelenmarkten verloren vrijdag licht terrein. Vooral bedrijven in de gezondheidsbranche waren uit de gratie. De belangrijkste graadmeters bleven evenwel dicht bij hun records, en stevenden ook af op hogere slotstanden dan een week eerder, toen de verkiezingszege van Donald Trump de handel een stevige impuls gaf.

De toonaangevende Dow-Jonesindex stond een dik halfuur voor de slotbel 0,1 procent lager op 18.884 punten. De bredere S&P 500 zakte 0,2 procent tot 2183 punten. De technologiegraadmeter Nasdaq ging eveneens 0,2 procent omlaag en kwam op 5323 punten.

Beleggers letten scherp op uitlatingen van centrale bankiers. Voorzitter Janet Yellen van de Federal Reserve, de Amerikaanse koepel van centrale banken, liet donderdag al doorschemeren dat een renteverhoging weleens zeer nabij zou kunnen zijn. Ook andere Fed-bestuurders hintten vrijdag voorzichtig op een rentestap in december.

Sterkste daler

Farmaceut Merck was de sterkste daler bij de hoofdfondsen met een verlies van 1,2 procent. Branchegenoot Johnson & Johnson moest 1,1 procent inleveren, net als de producent van was- en verzorgingsproducten Procter & Gamble. Boven aan de Dow stond olieconcern Chevron met een winst van 1,3 procent. Vliegtuigbouwer Boeing kreeg er 0,9 procent bij.

Vooral de modebranche wist de ogen op zich gericht. De kledingbedrijven Gap en Abercrombie & Fitch kwamen allebei met resultaten die beleggers niet konden bekoren, en zagen respectievelijk 16 en 14 procent van hun beurswaarde verdampen. Sportschoenenverkoper Foot Locker overtuigde wel met zijn kwartaalcijfers en won 0,9 procent.

Goede kant

Salesforce.com bleef met een winst van 3,2 procent eveneens aan de goede kant van de streep. De leverancier van bedrijfssoftware boekte afgelopen kwartaal verrassend goede resultaten, die ook nog aanleiding gaven de verwachtingen voor heel 2016 op te krikken.

De euro was 1,0595 dollar waard, tegen 1,0590 dollar bij het slot van de Europese beurzen. De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg 0,3 procent naar 45,57 dollar. Brentolie werd 0,6 procent duurder en bracht per vat van 159 liter 46,68 dollar op.