economie

Wall Street tussentijds op recordstanden

Door ANP - 21 november 2016

NEW YORK (ANP) – De Amerikaanse aandelenmarkten stonden maandagmiddag op winst. Alle drie de leidende graadmeters tikten tussentijds nieuwe recordstanden aan, onder meer dankzij de steun die het herstel van de olieprijzen bood.

De toonaangevende Dow-Jonesindex stond tijdens de middaghandel 0,4 procent hoger op 18.943 punten. De bredere S&P 500 steeg 0,7 procent tot 2197 punten. De technologiegraadmeter Nasdaq dikte 0,8 procent aan en stond op 5364 punten.

Technologie- en oliefondsen waren het meest gewild. Zo was iPhonemaker Apple de sterkste stijger in de Dow met een winst van 1,6 procent, gevolgd door IBM, dat er 1,5 procent bij kreeg. De oliemaatschappijen Chevron en ExxonMobil wonnen respectievelijk 1,4 en 1,3 procent.

OPEC

De overtuiging groeit op de oliemarkt dat de OPEC er ditmaal daadwerkelijk in zal slagen tot afspraken te komen over een beperking van de olieproductie. Dat kan een stevige bodem leggen onder de olieprijzen, die door een structureel overaanbod al meer dan twee jaar flink onder druk staan.

De prijs van een vat Amerikaanse ruwe olie steeg maandag 4,3 procent tot 47,63 dollar. Brentolie, die gewonnen wordt in Europa, het Midden-Oosten en Afrika, werd 4,5 procent duurder en bracht per vat van 159 liter 48,96 dollar op.

Reuring

Ook overnamenieuws zorgde wel voor wat reuring. Zo werd digitaal beveiliger LifeLock 15 procent meer waard na een overnamebod door Symantec. De producent van bouwmaterialen Headwaters komt in handen van het Australische Boral. Dat nieuws zette de koers 17 procent hoger.

Bij de grotere fondsen won Facebook 3,6 procent. Het bedrijf achter het gelijknamige sociale netwerk liet vrijdagavond nabeurs weten dat het vanaf begin volgend jaar voor in totaal 6 miljard dollar aan eigen aandelen gaat inkopen.