economie

Wall Street zet opmars voorzichtig door

Door ANP - 22 november 2016

NEW YORK (ANP) – De aandelenbeurzen in New York stonden dinsdag in de middaghandel overwegend op een kleine winst. Daarmee wordt een voorzichtig vervolg gegeven aan de opmars die al twee weken bijna onafgebroken aanhoudt en die alle drie de leidende graadmeters maandag tot hun hoogste stand ooit bracht.

De Dow-Jonesindex stond na bijna vier uur handel 0,2 procent hoger op 18.999 punten. De verzameling van dertig hoofdfondsen stond in de eerste minuten van de handelssessie voor het eerst zelfs even hoger dan 19.000 punten. De brede S&P 500 stond nagenoeg onveranderd op 2199 punten. Technologiegraadmeter Nasdaq stond met 5381 punten 0,2 procent boven de slotstand van maandag.

De Amerikaanse beurzen zitten al sinds de dag voor de presidentsverkiezingen van twee weken geleden stevig in de lift. De Dow won daardoor sinds 7 november ruim 6 procent.

Barnes & Noble

Boekwinkelketen Barnes & Noble hoorde dinsdag bij de uitblinkers op Wall Street, met een winst van 8 procent. Het bedrijf boekte vorig kwartaal minder verlies dan door analisten werd gevreesd. Topman Len Riggio waarschuwde eerder dat de verkiezingsstrijd tussen Trump en Clinton klanten thuis voor de buis hield, waardoor het heel rustig bleef in zijn winkels.

Ook koopjeswinkelketen Dollar Tree (plus 9 procent) werd ruimschoots beloond voor zijn kwartaalcijfers. Beleggers reageerden vooral enthousiast op de zonnige vooruitzichten van het bedrijf, dat profiteert van de overname van concurrent Family Dollar vorig jaar.

Campbell Soup

Campbell Soup kreeg er 3,5 procent bij na publicatie van onverwacht sterke kwartaalcijfers. Het levensmiddelenbedrijf zette een hogere omzet en winst in de boeken dan analisten in doorsnee hadden voorzien.

Ook frisdrankconcern Dr Pepper Snapple Group hoorde bij de winnaars, met een plus van 2 procent. Het bedrijf meldde voorbeurs 1,7 miljard dollar neer te willen tellen voor branchegenoot Bai Brands.

Teleurstelling

De kwartaalcijfers van medische apparatenmaker Medtronic en cyberveiligheidsbedrijf Palo Alto Networks werden met teleurstelling ontvangen. Medtronic raakte 9 procent aan beurswaarde kwijt door tegenvallende verkopen in de afgelopen maanden en een sombere prognose voor volgend jaar. Palo Alto leverde 12 procent in vanwege een teleurstellende omzetgroei.

De prijs van een vat Amerikaanse olie zakte 1,6 procent naar 47,48 dollar. De euro werd voor 1,0620 dollar verhandeld, tegen 1,0625 dollar bij het slot van de Europese beurzen eerder op de dag.