economie

Wall Street zet verliesreeks voort

Door ANP - 04 november 2016

NEW YORK (ANP) – De aandelenbeurzen in New York zijn vrijdag opnieuw met verlies gesloten. Het besef dat Donald Trump is opgerukt in de peilingen en nog altijd kans maakt president te worden, zorgt al een week voor een negatief beurssentiment. Beleggers verwerkten onder meer enkele bedrijfsresultaten en licht tegenvallende cijfers over de Amerikaanse arbeidsmarkt.

De Dow-Jonesindex sloot na een wisselvallige sessie 0,2 procent lager op 17.888,28 punten. De brede S&P 500 daalde eveneens 0,2 procent tot 2085,18 punten. Technologiebeurs Nasdaq kwam ook 0,2 procent lager uit op 5046,37 punten.

GoPro zag bij opening van de beurs ruim 16 procent van zijn beurswaarde verdampen. Het verlies werd helemaal ingelopen, maar het aandeel zakte toch weer weg tot een verlies van 6,5 procent. De maker van de bekende vierkante actiecamera’s kwam met tegenvallende verwachtingen voor de omzet rond de feestdagen. Daarbij waren ook de resultaten van het derde kwartaal slechter dan verwacht.

Starbucks

Energiedrankjesmaker Monster Beverage daalde 3,6 procent na tegenvallende kwartaalcijfers. Zowel de winst als de omzet was lager dan verwacht. Beleggers reageerden wel enthousiast op de kwartaalcijfers en de bekendmaking van Starbucks het dividend te verhogen en beloonden het aandeel met een winst van 2 procent.

Kraft Heinz verloor 2,6 procent, ondanks een hoger dan verwachte winst in de afgelopen drie maanden. Het voedingsmiddelenbedrijf schreef weer zwarte cijfers, onder meer dankzij kostenbesparingen door de fusie waaruit het concern vorig jaar ontstond.

Tesla

Tesla kreeg de zegen van adviesbureau Institutional Shareholders Services voor de voorgenomen overname van SolarCity. Aandeelhouders van beide bedrijven spreken zich over twee weken uit over de deal, die nu een stap dichterbij lijkt. Het aandeel dikte 1,7 procent aan.

Vorige maand kwamen er volgens een eerste schatting 161.000 nieuwe banen bij in de VS. Dat waren er 30.000 minder dan in september en minder dan waar economen gemiddeld op hadden gerekend.

De prijs van een vat Amerikaanse olie zakte 1,1 procent op 44,18 dollar. Brentolie werd 1,5 procent goedkoper op 45,65 dollar. De euro was 1,1136 dollar waard tegen 1,1122 bij het slot van de Europese beurzen eerder op de dag.