economie

Zwakke maand voor Zwitserse polsklokjes

Door ANP - 22 november 2016

ZÜRICH (ANP/BLOOMBERG) – Zwitserse makers van horlogemerken als Omega, Swatch en Rolex hebben de grootste moeite met het aan de man brengen van hun uurwerken. In oktober daalde de export van de polsklokjes met 16 procent, waarmee de grootste maandelijkse daling in ruim zeven jaar werd gemeten. In vrijwel alle grote markten was de vraag naar horloges tanende.

Zendingen naar Hongkong, de belangrijkste markt voor de uurwerken, vielen een vijfde lager uit. Ook de export naar de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk nam flink af.

Dat de Zwitsers steeds meer moeite hebben met de verkoop van hun horloges is vrijwel geen nieuws meer. In de eerste tien maanden van het jaar viel de horloge-export van Zwitserland 11 procent lager uit dan een jaar eerder.

De huidige terugval in de uitvoer van de klokjes begint nu langzamerhand wel een bedreiging voor de werkgelegenheid in de Zwitserse horloge-industrie te vormen. Onder meer horlogemaker Richemont staat voor een reorganisatie waarbij de positie van tweehonderd medewerkers op de tocht staan.