economie

Adempauze op Wall Street

Door ANP - 21 december 2016

NEW YORK (ANP) – De aandelenbeurzen in New York stonden woensdag in het laatste handelsuur nog altijd een fractie onder de slotstanden van een dag eerder. Beleggers op Wall Street deden rustig aan na de stevige opmars van de afgelopen weken. Daarbij kroop de Dow-Jonesindex steeds meer in de richting van de historische grens van 20.000 punten. Sportartikelengigant Nike en koeriersbedrijf FedEx stonden in de belangstelling nadat ze de boeken hadden geopend.

De Dow noteerde omstreeks 21.30 uur (Nederlandse tijd) 0,1 procent lager op 19.958 punten. De brede S&P 500 stond 0,2 procent lager op 2267 punten en technologiegraadmeter Nasdaq verloor eveneens 0,2 procent tot 5475 punten.

Sportartikelenproducent Nike won 0,9 procent. De kwartaalcijfers die dinsdag nabeurs naar buiten kwamen waren beter dan analisten hadden verwacht. Nike wist zijn winst en omzet op te voeren en zag daarbij de verkopen zowel in Europa als China met dubbele cijfers groeien.

FedEx

FedEx kreeg met zijn kwartaalresultaten de handen van beleggers niet op elkaar. Hoewel de winst een fractie steeg, viel deze lager uit dan waar rekening mee werd gehouden. Beleggers zetten het aandeel van het koeriersbedrijf ruim 3 procent lager.

Het aanstaande vertrek van de technologiedirecteur van Twitter was voor beleggers reden het aandeel van de hand te doen. Twitter verloor 4,6 procent. Consultancybedrijf Accenture deed het met een min van 5 procent nog minder. De omzetverwachting die het bedrijf presenteerde stelde teleur.

Johnson & Johnson

Farmaceut Johnson & Johnson (J&J) zag zijn beurswaarde 0,2 procent dalen. De farmaceut voert exclusieve gesprekken voor een overname van het Zwitserse farmacieconcern Actelion. Eerder meldde J&J nog dat er geen mogelijkheid bestond dat een overeenkomst zou worden gesloten.

De producent van sensoren voor smartphones InvenSense won bijna 18 procent, nadat het Japanse TDK bekendmaakte het bedrijf te willen overnemen. De overnameprijs ligt circa 20 procent hoger dan de slotkoers van InvenSense op dinsdag.

Goldman Sachs

Goldman Sachs verloor 0,7 procent. De bank moet een boete van 120 miljoen dollar betalen vanwege gesjoemel met rentetarieven.

De euro was 1,0427 dollar waard, tegen 1,0426 dollar bij het Europese slot. De prijs van een vat Amerikaanse olie daalde 1,5 procent tot 52,51 dollar en Brent werd 1,6 procent goedkoper bij 54,49 dollar per vat.