economie

Adempauze voor beleggers Amsterdam

Door ANP - 21 december 2016

AMSTERDAM (ANP) – De effectenbeurs in Amsterdam toonde woensdag een klein verlies, nadat de AEX-index op Beursplein 5 dinsdag het hoogste niveau bereikte sinds augustus vorig jaar. Beleggers deden het even rustig aan bij een gebrek aan richtinggevend nieuws.

De AEX noteerde rond het middaguur 0,2 procent lager op 483,07 punten. De MidKap daalde 0,3 procent tot 681,36 punten. De beurzen in Londen en Parijs gingen tot 0,5 procent omlaag, Frankfurt was vrijwel vlak.

SBM Offshore was de sterkste stijger in de AEX met een plus van 3,2 procent. De maritiem oliedienstverlener heeft van het Amerikaanse olieconcern ExxonMobil opdracht gekregen voor de bouw van een productie- en opslagschip (FPSO). Er werden geen financiële details gemeld. Analisten verklaarden dat het goed nieuws is voor SBM gezien de onzekere marktomstandigheden in de oliesector.

Taaislijmziekte

Galapagos boekte een koerswinst van 3,1 procent in de hoofdindex op het Damrak. Het biotechnologiebedrijf heeft een mijlpaal bereikt in het onderzoek naar een middel tegen taaislijmziekte (cystic fibrosis). Sterkste daler bij de hoofdfondsen was Randstad met een min van 1,6 procent.

Kiadis Pharma verloor 8 procent bij de kleinere fondsen. De biotechnoloog stopt bij het testen van het leukemiemedicijn ATIR101 met het geven van een dubbele dosis, nadat verschillende patiënten na een tweede toediening last hadden gekregen van negatieve bijverschijnselen.

Koersval

In Milaan werd de handel in Monte dei Paschi di Siena stilgelegd, na een scherpe koersval. Het geld bij de noodlijdende Italiaanse bank raakt sneller op dan gedacht. De derde bank van Italië probeert met man en macht voor het einde van het jaar 5 miljard euro aan kapitaal bijeen te sprokkelen. Over het algemeen is er weinig fiducie in de kans van slagen van dat reddingsplan.

De euro was 1,0398 dollar waard, tegen 1,0385 dollar bij het Europese slot op dinsdag. De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg 0,5 procent tot 53,54 dollar en Brent werd 0,4 procent duurder bij 55,56 dollar per vat.