economie

AEX kruipt naar nieuw jaarrecord

Door ANP - 12 december 2016

AMSTERDAM (ANP) – De beurs in Amsterdam is maandag na een rustige handelssessie gesloten met een nieuw jaarrecord. Daarmee werd het behaalde topniveau van vrijdag iets verder aangescherpt. Philips stond in de schijnwerpers op het Damrak na bekendmaking van een nieuwe koper voor dochterbedrijf Lumileds. Verder profiteerden oliefondsen van de hogere olieprijzen.

De AEX sloot 0,1 procent hoger op 470,38 punten. De MidKap steeg eveneens 0,1 procent tot 665,54 punten. De beurzen in Parijs en Frankfurt daalden 0,1 procent, Londen leverde 1 procent in.

Philips verkoopt een meerderheidsbelang in Lumileds aan een groep investeerders onder leiding van durfkapitalist Apollo. De verkoop van een belang van ruim 80 procent levert naar verwachting 1,5 miljard dollar in contanten op. Een verkoop aan een Chinese partij werd eerder door de Amerikaanse overheid tegengehouden. Het aandeel Philips steeg 0,3 procent in de hoofdindex.

Olie

De olieprijzen schoten maandag omhoog na het signaal dat Saudi-Arabië bereid is zijn olieproductie verder te verlagen dan afgesproken, nu ook olieproducenten buiten het OPEC-kartel hebben beloofd hun productie in te perken. Amerikaanse olie werd 2,6 procent duurder tot 52,83 dollar per vat en Brent ging 2,3 procent omhoog tot 55,60 dollar per vat.

Maritiem oliedienstverlener SBM Offshore klom 2,3 procent en was daarmee de grootste stijger onder de hoofdfondsen. Shell won 1,5 procent. Bodemonderzoeker Fugro was koploper bij de middelgrote fondsen met een winst van 4,8 procent.

Gemalto

Digitaal beveiliger Gemalto (plus 1,9 procent) profiteerde van een hoger beleggingsadvies van Berenberg. Vrijdag won het aandeel Gemalto al meer dan 6 procent na de bekendmaking van een grote overname en een hoger advies van Société Générale.

In Milaan was er belangstelling voor UniCredit. De grootste bank van Italië verkoopt voor 3,5 miljard euro een onderdeel om zijn kapitaalpositie te versterken. UniCredit ging 3 procent omlaag.

De euro was 1,0599 dollar waard, tegen 1,0545 dollar bij het Europese slot vrijdag.