economie

Amsterdamse beurs opent met winst

Door ANP - 12 december 2016

AMSTERDAM (ANP) – De beurs in Amsterdam is maandag met een kleine winst aan de nieuwe handelsweek begonnen, geholpen door een sterke stijging van de olieprijzen. Philips kon op het Damrak op aandacht rekenen na bekendmaking van een nieuwe koper voor dochterbedrijf Lumileds.

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde kort na aanvang 0,3 procent hoger op 471,25 punten, waarmee het jaarrecord verder werd aangescherpt. De MidKap klom 0,1 procent tot 665,51 punten. De beurzen in Londen en Parijs stegen 0,2 procent, Frankfurt daalde juist 0,2 procent.

Philips verkoopt een meerderheidsbelang in Lumileds aan een groep investeerders onder leiding van investeerder Apollo. De verkoop van een belang van ruim 80 procent levert naar verwachting 1,5 miljard dollar in contanten op. Een verkoop aan een Chinese partij werd eerder door de Amerikaanse overheid tegengehouden. Het aandeel Philips verloor 1,3 procent in de hoofdindex.