economie

Banken en olie in trek op Wall Street

Door ANP - 01 december 2016

NEW YORK (ANP) – Banken en oliegerelateerde fondsen trokken donderdag de kar op Wall Street. Technologieaandelen daarentegen stonden onder druk. Per saldo toonden de belangrijkste Amerikaanse beursgraadmeters na de fikse winsten van een dag eerder een gemengd beeld.

De toonaangevende Dow-Jonesindex stond een kleine drie kwartier voor het einde van de handel met een winst van 0,3 procent op 19.186 punten. De bredere S&P 500 daarentegen ging 0,4 procent omlaag naar 2191 punten. De technologiegraadmeter Nasdaq leverde 1,4 procent in en stond tussentijds op 5251 punten.

Bij de hoofdfondsen ging de bank Goldman Sachs aan kop met een winst van 3 procent. Branchegenoot JPMorgan Chase won bijna 2 procent, net als verzekeraar Travellers. Beleggers sorteren voor op een spoedige renteverhoging door de Federal Reserve, de koepel van centrale banken. Een hogere rente is doorgaans goed voor de winstgevendheid in de financiële sector.

Arbeidsmarkt

Het wachten is op het belangrijke maandrapport over de arbeidsmarkt dat de overheid vrijdag publiceert. Als daaruit blijkt dat de werkgelegenheid afgelopen maand verder is blijven toenemen, zal dat beleggers sterken in hun overtuiging dat de Fed nog deze maand de rente zal verhogen.

De olieprijzen stegen voor de tweede dag op rij flink, na een akkoord binnen oliekartel OPEC over een productieverlaging. De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg 2,9 procent tot 50,86 dollar. Voor een vat Brentolie werd 53,72 dollar neergeteld, een stijging van 3,6 procent. Oliemaatschappij Chevron werd 1,7 procent meer waard, ExxonMobil 0,4 procent.

Intel

Onderaan de Dow stond chipproducent Intel met een verlies van 2,7 procent. Smartphonemaker Apple, software- en technologiereus Microsoft en IT-concern IBM leverden 0,8 tot 1,9 procent in. Ook de koersen van onder meer Facebook (min 2,8 procent), Twitter (min 2,7 procent) en Tesla (min 4,2 procent) stonden onder druk.

Kledingverkoper Guess kelderde bijna 10 procent na tegenvallende verkoop- en winstprognoses voor de rest van het jaar. Discountketen Dollar General beleefde eveneens een moeilijke handelsdag. Tegenvallende cijfers zetten het aandeel ruim 5 procent lager.

De euro was 1,0650 dollar waard. Bij het slot van de Europese beurzen eerder op de dag was dat 1.0630 dollar.