economie

Banken in trek op beurzen

Door ANP - 06 december 2016

AMSTERDAM (ANP) – De Europese aandelenbeurzen stonden dinsdag in de middaghandel op winst. Vooral bankaandelen waren in trek, in aanloop naar de rentevergadering van de Europese Centrale Bank (ECB) op donderdag.

In Amsterdam stond de AEX-index rond 15.50 uur 0,5 procent in de plus op 456,93 punten. De MidKap steeg 0,6 procent naar 654,44 punten. De graadmeters in Londen, Frankfurt en Parijs wonnen 0,1 tot 0,6 procent.

De AEX werd met een winst van 3 procent aangevoerd door ING. ABN AMRO volgde met een plus van 2,2 procent. Daarmee bewogen de Nederlandse banken in lijn met hun buitenlandse branchegenoten. Zo wonnen Société Générale en BNP Paribas in Parijs tot 5 procent en werden Commerzbank en Deutsche Bank in Frankfurt eveneens circa 5 procent meer waard. In Milaan kreeg het Italiaanse Unicredit er bijna 6 procent bij.

Boskalis

Beleggers kijken uit naar de ECB-vergadering van donderdag, waar naar verwachting een besluit wordt genomen over de toekomst van het obligatie-opkoopprogramma van de centrale bank. Die koopt in ieder geval tot en met maart voor 80 miljard euro per maand aan schuldpapier op om de euro-economie te stimuleren. De vraag is of donderdag wordt besloten tot een verlenging en welke omvang de aankopen dan krijgen.

In de AEX hoorde baggeraar Boskalis verder bij de winnaars, met een plus van 2,3 procent. De baggeraar verkleint zijn aanzienlijke belang in bodemonderzoeker Fugro (plus 0,1 procent). Galapagos en DSM waren de grootste verliezers onder de 25 hoofdfondsen, met minnen van 1,6 en 1 procent.

Bij de kleinere fondsen werd de producent van natuurlijke voedingsmiddelen Wessanen 6 procent meer waard. Analisten zijn positief over een overname in Spanje die Wessanen maandag aankondigde.

Euro

In Zürich won Actelion 3 procent. Om het Zwitserse farmacieconcern ontstaat mogelijk een biedingsstrijd, nu ook de Franse farmaceut Sanofi (min 1,4 procent) overweegt om met een bod te komen.

De euro werd verhandeld voor 1,0740 dollar, tegen 1,0723 dollar bij het Europese slot maandag. De prijs van een vat Amerikaanse olie zakte 2,1 procent naar 50,67 dollar. Brent werd 1,9 procent goedkoper bij 53,92 dollar per vat.