economie

Beurs Amsterdam iets verder omhoog

Door ANP - 12 december 2016

AMSTERDAM (ANP) – De beurs in Amsterdam toonde maandagmiddag geen grote koersuitslagen, na de winsten van vorige week. De AEX-index wist wel opnieuw het jaarrecord iets verder aan te scherpen. Philips stond in de schijnwerpers op het Damrak na bekendmaking van een nieuwe koper voor dochterbedrijf Lumileds.

De AEX noteerde in de middaghandel 0,1 procent hoger op 470,14 punten. De MidKap zakte 0,1 procent tot 663,92 punten. De beurzen in Parijs en Frankfurt daalden tot 0,2 procent, Londen leverde 0,6 procent in.

Philips verkoopt een meerderheidsbelang in Lumileds aan een groep investeerders onder leiding van durfkapitalist Apollo. De verkoop van een belang van ruim 80 procent levert naar verwachting 1,5 miljard dollar in contanten op. Een verkoop aan een Chinese partij werd eerder door de Amerikaanse overheid tegengehouden. Het aandeel Philips verloor 0,1 procent in de hoofdindex.

Olie

De oliefondsen in Amsterdam zaten flink in de lift, dankzij de hogere olieprijzen. Die schoten omhoog na het signaal dat Saudi-Arabië bereid is zijn olieproductie verder te verlagen dan afgesproken, nu ook olieproducenten buiten het OPEC-kartel hebben beloofd hun productie in te perken. Amerikaanse olie werd 4,4 procent duurder tot 53,73 dollar per vat en Brent ging 4 procent omhoog tot 56,62 dollar per vat.

Zo klom maritiem oliedienstverlener SBM Offshore in de AEX 2,5 procent, net als Shell. Bodemonderzoeker Fugro was koploper bij de middelgrote fondsen met een winst van 5,7 procent.

Gemalto

Digitaal beveiliger Gemalto (plus 2,4 procent) profiteerde van een hoger beleggingsadvies van Berenberg. Vrijdag won het aandeel Gemalto al meer dan 6 procent na de bekendmaking van een grote overname en een hoger advies van Société Générale.

In Milaan was er belangstelling voor UniCredit. De grootste bank van Italië verkoopt voor 3,5 miljard euro een onderdeel om zijn kapitaalpositie te versterken. UniCredit ging 1,8 procent omlaag.

De euro was 1,0618 dollar waard, tegen 1,0545 dollar bij het Europese slot vrijdag.