economie

Beurs Amsterdam zet opmars voort

Door ANP - 09 december 2016

AMSTERDAM (ANP) – De effectenbeurs in Amsterdam zette vrijdag zijn opmars van deze week voort, al verliep de handel relatief rustig bij gebrek aan richtinggevend nieuws. Donderdag bereikte de AEX-index op Beursplein 5 al het hoogste niveau van het jaar na het beleidsbesluit van de Europese Centrale Bank (ECB).

De AEX stond tegen het middaguur 0,4 procent hoger tot 468,58 punten. De MidKap kreeg er 0,1 procent bij op 663,42 punten. De beurzen in Londen en Parijs stegen tot 0,3 procent, Frankfurt ging licht omlaag.

Digitaal beveiliger Gemalto was veruit de sterkste stijger in de hoofdindex met een koerswinst van 8 procent. Gemalto maakte bekend voor 850 miljoen dollar het onderdeel Identity Management Business over te nemen van het Amerikaanse industriële conglomeraat 3M. Société Générale verhoogde daarnaast zijn beleggingsadvies voor het bedrijf.

Altice

Altice behoorde ook tot de koplopers bij de hoofdfondsen op het Damrak, met een plus van 4,8 procent. Het in Amsterdam genoteerde Franse kabelconcern overweegt een minderheidsbelang in zijn Amerikaanse activiteiten naar de beurs te brengen.

Verder kondigde biotechnologiebedrijf Galapagos (plus 1,2 procent) aan dat er een nieuwe testfase is begonnen met het middel filgotinib, wat resulteert in een mijlpaalbetaling van 10 miljoen dollar van samenwerkingspartner Gilead. ABN AMRO moest echter een verlies slikken van 1,2 procent, onder druk van een adviesverlaging door RBC. ABN was daarmee de grootste daler in de AEX.

Midkap

In de MidKap was PostNL weer de grootste verliezer met een min van 1,5 procent. Het aandeel is sinds woensdag sterk in waarde gezakt na het afwijzen van het finale overnamebod van de Belgische branchegenoot Bpost.

Groothandels- en supermarktbedrijf Sligro ging 2 procent vooruit bij de middelgrote fondsen. KBC Securities gaat het aandeel volgen met een positief beleggingsadvies.

De prijs van een vat Amerikaanse olie stond 0,9 procent hoger op 51,28 dollar en Brentolie ging 0,6 procent omhoog naar 54,22 dollar per vat. De euro noteerde 1,0620 dollar, tegen 1,0625 dollar bij het Europese slot op donderdag.