economie

Beurzen Europa tonen verliezen

Door ANP - 01 december 2016

AMSTERDAM (ANP) – De Europese beurzen gingen donderdag omlaag. Daarmee werd een stapje terug gedaan van de sterke winsten een dag eerder, toen werd geprofiteerd van de productieverlaging door oliekartel OPEC. In Amsterdam werd het hogere voorgenomen overnamebod van het Belgische Bpost op PostNL lauw ontvangen.

De AEX-index in Amsterdam stond tegen het middaguur 0,7 procent lager op 454,14 punten. De MidKap zakte 0,1 procent naar 651,06 punten. De graadmeters in Londen, Parijs en Frankfurt leverden 0,6 tot 0,8 procent in.

Beleggers lijken weinig brood te zien in het nieuwe bod van Bpost op PostNL. Het aandeel zakte na een aanvankelijke winst 0,4 procent tot 4,63 euro. Bpost kondigde woensdagavond aan het bod op PostNL te verhogen naar 5,75 euro per aandeel, met aangepaste voorwaarden. De Belgen spreken van een finaal en verbeterd bod. PostNL is het nieuwe voorstel nu aan het bestuderen. In Brussel leverde Bpost 0,2 procent in.

Heineken

In de AEX wisten de oliefondsen nog voort te borduren op de flinke stijging van een dag eerder, geholpen door de hogere olieprijzen. Zo won Shell 1,5 procent en klom oliedienstverlener SBM Offshore 1,3 procent. Bij de middelgrote fondsen ging bodemonderzoeker Fugro 0,6 procent vooruit.

Heineken stond bij de grotere dalers in de hoofdindex met een min van 2,6 procent, na een adviesverlaging door JPMorgan. Unilever leverde de mooie winst van een dag eerder in met een min van 3,1 procent.

Euro

In Kopenhagen won A.P. Möller-Maersk ruim 5 procent. De containervervoerder neemt zijn Duitse concurrent Hamburg Süd over.

Grondstoffenbedrijf Glencore noteerde in Londen 1 procent in het groen. Glencore kondigde aan volgend jaar weer dividend uit te gaan keren. Motorenfabrikant Rolls Royce won ook ruim 1 procent, na de aankondiging dat ongeveer 16 procent van het personeel van het bedrijf zijn baan verliest.

De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg 0,9 procent tot 49,90 dollar en Brentolie ging 1,1 procent vooruit tot 52,43 dollar per vat. De euro werd voor 1,0625 dollar verhandeld, tegen 1,0566 dollar bij het slot van de Europese beurzen op woensdag.