economie

Beurzen in afwachting van rentebesluit VS

Door ANP - 14 december 2016

AMSTERDAM (ANP) – De Europese beurzen gingen woensdag tegen het einde van de ochtend eensgezind omlaag. De financiële markten zijn in afwachting van het rentebesluit in de Verenigde Staten. Beleggers zullen vooral gespitst zijn op de toelichting waaruit mogelijk meer duidelijk wordt over het tempo waarin de rente de komende jaren verder wordt verhoogd.

De AEX-index noteerde omstreeks 11.40 uur 0,1 procent lager op 472,97 punten. De MidKap ging 0,2 procent omlaag tot 667,06 punten. De indices in Londen, Frankrijk en Parijs leverden tot 0,6 procent in.

Ahold Delhaize zag zijn beurswaarde 1,5 procent stijgen en was daarmee een van de sterkste stijgers in de AEX. Het concern profiteerde van adviesverhogingen bij Goldman Sachs en Raymond James. Digitaal beveiliger Gemalto (plus 2,2 procent) was koploper. Verf- en chemieconcern AkzoNobel sloot de rij met een verlies van 1,1 procent.

Refresco

Bij de middelgrote fondsen was bottelaar Refresco (plus 1,5 procent) de sterkste stijger. Ook daar lag een adviesverhoging aan ten grondslag. Hetzelfde gold bij de kleinere fondsen voor Beter Bed dat door een positiever advies van KBC 5,2 procent aan beurswaarde won.

Heijmans noteerde 1,7 procent hoger. Het bouwbedrijf meldde de verkoop van zijn Duitse dochterbedrijf Franki. Daarmee wordt een netto-opbrengst van 15 miljoen euro verwacht, waarmee Heijmans zijn balans kan versterken.

Metro

In Frankfurt steeg winkel- en groothandelsconcern Metro 4,6 procent. Het moederbedrijf van onder meer Media Markt en Makro ziet komend jaar ruimte voor een bescheiden groei van de omzet en winst, na een boekjaar waarin de verkopen nagenoeg stabiel bleven.

In Milaan dikte Mediaset 5 procent aan, als gevolg van de machtsstrijd om het mediabedrijf van ex-premier Silvio Berlusconi. Het Franse Vivendi nam een belang van 12,3 procent in het concern. Berlusconi’s investeringsbedrijf Fininvest liet daarop weten het eigen belang van 35 procent met zeker 5 procent te willen uitbreiden.

Euro

Verder vielen de verliezen bij Italiaanse banken als UniCredit en Monte dei Paschi di Siena op. De banken leverden tot 3,7 procent in nadat kredietbeoordelaar Moody’s negatiever oordeelde over de bankensector in Italië.

De prijs van Amerikaanse olie daalde 1,1 procent naar 52,39 dollar per vat. Brent werd 1 procent goedkoper bij 55,16 dollar per vat. De euro was 1,0641 dollar waard, tegen 1,0640 dollar bij het slot van de Europese beurzen op dinsdag.