economie

Beurzen in alle rust naar jaarwisseling

Door ANP - 30 december 2016

AMSTERDAM (ANP) – De Europese aandelenbeurzen stonden vrijdag in de ochtendhandel licht in de min. Beleggers kijken terug op een roerig en per saldo positief beursjaar 2016 en wachten rustig op het nieuwe jaar.

De AEX-index stond na rond 11.30 uur 0,3 procent in de min op 480,94 punten. De hoofdgraadmeter van het Damrak staat daarmee 9 procent boven de slotstand van vorig jaar. De MidKap zakte op de laatste handelsdag van het jaar ook 0,3 procent, naar 685,32 punten, en bleef daarmee bijna 2 procent onder de slotstand van 2015.

De AEX boekte zijn winst van dit jaar sinds 9 november, de dag na de Amerikaanse presidentverkiezingen. De AEX zakte na de bekendmaking van Trump als winnaar eerst nog onder het slotniveau van 2015, om vervolgens op dezelfde dag al een lange winstreeks in te zetten. Dat beeld was ook zichtbaar op de beurzen in Parijs en Frankfurt, die er dit jaar 4 en 6 procent bij kregen.

Londens record

Londen kende een nog veel beter beursjaar. De FTSE ging 14 procent omhoog in 2016 en bereikte daarbij deze week de hoogste stand uit zijn historie. Dat record werd gerealiseerd door de opmars sinds de keuze van de Britten om de EU te verlaten, en de bijbehorende stevige daling van het Britse pond.

De graadmeters in Londen, Frankfurt en Parijs zakten vrijdagochtend 0,3 tot 0,4 procent. In Londen en Frankfurt sluiten de beurzen aan het begin van de middag. In Amsterdam en Parijs wordt een volledige handelsdag afgewerkt, net als in New York. In Amsterdam, Frankfurt en Parijs wordt de handel maandag hervat. In Londen, New York en op de meeste plaatsen in Azië blijven de beurzen op 2 januari dicht.

Beperkt

De uitslagen bleven vrijdag overal bepekt. Digitaal beveiliger Gemalto voerde de AEX aan met plus van 1 procent. DSM, ABN AMRO, RELX en Vopak stonden onderaan met minnen van ongeveer 1 procent.

De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg 0,3 procent naar 53,93 dollar. Brent werd ook 0,3 procent duurder, bij 56,99 dollar per vat. De euro werd voor 1,0560 dollar verhandeld, tegen 1,0480 dollar bij het slot van de Europese beurzen op donderdag.