economie

Beurzen lager in afwachting Fed-besluit

Door ANP - 14 december 2016

AMSTERDAM (ANP) – De Europese beurzen stonden woensdag halverwege de middaghandel in de min. Beleggers zijn vooral in afwachting van het rentebesluit in de Verenigde Staten, dat na het Europese slot naar buiten komt. Alom wordt verwacht dat de Federal Reserve de rente voor het eerst sinds december vorig jaar zal verhogen.

De Amsterdamse AEX-index noteerde 0,1 procent lager op 473,36 punten. De MidKap zakte 0,2 procent naar 667,25 punten. De indices in Londen, Frankfurt en Parijs leverden tot 0,5 procent in.

Ahold Delhaize behoorde met een plus van 1,6 procent tot de sterkste stijgers in de AEX. Het supermarktconcern profiteerde van adviesverhogingen bij Goldman Sachs en Raymond James. De lijst met hoofdfondsen werd aangevoerd door digitaal beveiliger Gemalto, die 2,7 procent won. Verf- en chemiebedrijf AkzoNobel sloot de rij met een verlies van 1,1 procent.

In de MidKap was bottelaar Refresco (plus 1,3 procent) de grootste winnaar. Ook daar lag een adviesverhoging aan ten grondslag. Bij de kleinere fondsen werd Beter Bed verder 5 procent hoger gezet door een positiever advies van KBC.

Heijmans kreeg er 7,1 procent aan beurswaarde bij. Het bouwbedrijf meldde de verkoop van zijn Duitse dochterbedrijf Franki. Daarmee wordt een netto-opbrengst van 15 miljoen euro verwacht, waarmee Heijmans zijn balans kan versterken.

De handel in Telegraaf Media Groep (TMG) is op last van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) stilgelegd, in afwachting van een persbericht. De Vlaamse krantenuitgever Mediahuis zou de onderneming willen overnemen met een bod dat ruim boven de huidige beurswaarde ligt.

In Frankfurt steeg winkel- en groothandelsconcern Metro bijna 4 procent, vanwege een goed ontvangen kwartaalbericht van het Duitse moederbedrijf van onder meer Media Markt en Makro.

De prijs van Amerikaanse olie daalde 1,7 procent naar 52,07 dollar per vat. Brent werd 1,3 procent goedkoper bij 55,01 dollar per vat. De euro was 1,0643 dollar waard, tegen 1,0640 dollar bij het slot van de Europese beurzen op dinsdag.