economie

Beurzen winnen terrein na ECB-besluit

Door ANP - 08 december 2016

AMSTERDAM (ANP) – De jongste beleidsbeslissingen van de Europese Centrale Bank (ECB) zijn donderdag goed ontvangen op de aandelenmarkten. Het stimuleringsprogramma van de centrale bank wordt negen maanden langer voortgezet dan tot dusver de bedoeling was, al gaat vanaf komend voorjaar wel het tempo van de steunaankopen van schuldpapier omlaag.

In Amsterdam schoot de AEX-index na het ECB-besluit omhoog naar de hoogste stand van dit jaar. Uiteindelijk sloot de hoofdgraadmeter 1 procent hoger op 466,67 punten. De MidKap kreeg er 0,7 procent bij en eindigde op 662,62 punten. De belangrijkste beursindices in Londen, Parijs en Frankrijk stegen tussen de 0,5 en 1,8 procent.

Nieuwe ramingen van de ECB wijzen erop dat de inflatie in de eurozone nog zeker tot en met 2019 onder het niveau blijft waar de centrale bank naar streeft. Dat betekent dat aan het ruime monetaire beleid, met steunmaatregelen en een zeer lage rente, voorlopig geen einde komt. Dat is over het algemeen gunstig voor de aandelenhandel.