economie

Boskalis bouwt belang in Fugro verder af

Door ANP - 13 december 2016

PAPENDRECHT (ANP) – Boskalis heeft zijn belang in bodemonderzoeker Fugro verder verkleind, van bijna een kwart naar nog geen 10 procent. Dat maakte de baggeraar en offshoredienstverlener dinsdag bekend.

Boskalis heeft 12,7 miljoen aandelen verkocht voor een prijs van 14,50 euro per stuk. Dat is een korting van ruim 1 euro op de slotkoers van Fugro van maandag. De banken Goldman Sachs en Kempen begeleidden de onderhandse verkoop.

Het resterende belang staat nu op 9,38 procent. Dat was ooit zo’n 29 procent. Boskalis drong aan op nauwe samenwerking, wat leidde tot speculaties op een volledige overname van Fugro. De bodemonderzoeker hield evenwel van meet af aan de boot af en liet weten de eigen zelfstandigheid te koesteren.

Onzekere marktomstandigheden

Bij de presentatie van de halfjaarcijfers liet Boskalis al weten zich te beraden op zijn positie in Fugro. ,,Ondanks dat wij nog steeds van mening zijn dat delen van Fugro uitstekend aansluiten op de activiteiten van Boskalis, hebben wij besloten ons belang in Fugro stapsgewijs af te bouwen”, zei topman Peter Berdowski dinsdag.

Dat heeft deels te maken met de onzekere marktomstandigheden, die langer aanhouden dan gedacht. Maar ook de opstelling van het management van Fugro speelt een rol, zei Berdowksi. Door het belang te verkopen hoopt Boskalis een stuk onzekerheid weg te nemen die mogelijk een koersstijging van het eigen aandeel in de weg staat.

Boskalis heeft met de begeleidende banken afgesproken dat het de komende negentig dagen geen extra aandelen Fugro zal verkopen.