economie

Boycot Nederlandse bedrijven opnieuw bekeken

Door ANP - 21 december 2016

DEN HAAG (ANP) – De Amerikaanse staat New York gaat snel bekijken of vier Nederlandse bedrijven terecht op een zwarte lijst zijn gezet. Dat heeft minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken woensdag laten weten op vragen van de SP.

De getroffen bedrijven zijn ingenieursbureau Royal HaskoningDHV, ASN Bank, Triodos Bank en waterbedrijf Vitens. Ze zijn op de lijst gekomen omdat ze, volgens New York, Israël gericht zouden boycotten. De vier ontkennen dat.

De Nederlandse ambassadeur in de VS heeft de kwestie aan de autoriteiten in New York uitgelegd. Die hebben daarop besloten nog eens naar de zaak te kijken.

Tegendeel bewijzen

De vier bedrijven hoorden begin deze maand dat ze op de lijst stonden. Ze kregen drie maanden om het tegendeel te bewijzen en zo een boycot door de staat New York af te wenden.

In totaal hebben 26 Amerikaanse staten soortgelijke wetgeving aangenomen of in voorbereiding. Naast New York heeft voor zover bekend ook de staat Illinois een dergelijke lijst opgesteld waar Nederlandse bedrijven op staan, aldus Koenders.