economie

Brussel neemt actie in dieselschandaal

Door ANP - 08 december 2016

BRUSSEL (ANP) – De Europese Commissie begint juridische procedures tegen zeven EU-landen, waaronder Duitsland en Groot-Brittannië, vanwege het dieselschandaal. Ze hebben volgens Brussel verzaakt om gesjoemel met dieselauto’s boven water te krijgen. Bovendien hebben ze de betrokken fabrikanten niet aangepakt toen het dieselschandaal in 2015 in de VS uitkwam.

EU-commissaris Elżbieta Bieńkowska (Industrie) eist opheldering over het falen van de nationale toezichthouders van de landen. Die zijn, zoals in Nederland de RDW, verantwoordelijk voor het testen van de motoren op de uitstoot van schadelijke gassen, de typegoedkeuring van auto’s en het markttoezicht.

De autoriteiten in Duitsland, Groot-Brittannië, Tsjechië, Griekenland, Litouwen, Spanje en Luxemburg zijn volgens Brussel in gebreke gebleven in de naleving van de Europese milieuregels. Ze krijgen twee maanden de tijd om te reageren voor Bieńkowska beslist of ze naar het Europese Hof van Justitie stapt.