economie

Brussel wil uitkeringstoerisme aanpakken

Door ANP - 13 december 2016

STRAATSBURG (ANP) – EU-burgers met een ww-uitkering die in een andere lidstaat een baan zoeken, zouden zes maanden recht moeten houden op die uitkering uit het thuisland. Ze moeten minstens drie maanden in het nieuwe land hebben gewerkt om daar recht op een werkloosheidsuitkering op te bouwen.

Dit zijn enkele van een reeks voorstellen die EU-commissaris Marianne Thyssen (Werkgelegenheid en Sociale Zaken) dinsdag in Straatsburg presenteerde. Ze wil de sociale stelsels in de EU beter op elkaar afstemmen en ‘uitkeringstoerisme’ bestrijden.

Werkende expats hebben recht op dezelfde kinderbijslag als hun nieuwe landgenoten, vindt ze. Die uitkering wordt niet verlaagd (of verhoogd) naar het niveau van het thuisland, ook niet als de kinderen daar nog wonen.

Grenswerkers die ontslagen worden dienen hun uitkering te ontvangen van de lidstaat waar zij werkten, niet waar ze wonen.