economie

Dow flirt met 20.000-puntengrens

Door ANP - 20 december 2016

NEW YORK (AFN) – De aandelenbeurzen in New York stonden dinsdag in de middaghandel op winst. De Dow-Jonesindex kwam daarbij heel dicht in de buurt van de historische mijlpaal van 20.000 punten, maar wist die stand nog net niet te bereiken.

De Dow noteerde na bijna vier uur handel 0,5 procent in de plus op 19.982 punten. Eerder op de dag haalde de index van dertig hoofdfondsen een tussentijds record van 19.987,63 punten. De brede S&P 500 steeg 0,4 procent naar 2271 punten. Technologiegraadmeter Nasdaq klom 0,5 procent naar 5484 punten.

In de Dow hoorde Goldman Sachs opnieuw bij de uitblinkers, ditmaal met een winst van 1,8 procent. Banken zijn grotendeels verantwoordelijk voor de enorme opmars van de beursgraadmeters sinds de verkiezing van Donald Trump als de nieuwe president van de Verenigde Staten. Beleggers verwachten dat banken onder Trump kunnen profiteren van soepelere regels en een hogere rente.

Goldman

Goldman Sachs liet in de Dow alleen Nike voorgaan. De sportartikelengigant, die dinsdag nabeurs zijn kwartaalresultaten publiceert, kreeg er 1,9 procent bij.

Buiten de Dow leverde levensmiddelenconcern General Mills 3,3 procent in na de publicatie van tegenvallende kwartaalresultaten. Vooral in de VS blijft de vraag naar de ontbijtgranen van het bedrijf achter bij de verwachtingen.

BlackBerry

BlackBerry won 1,3 procent, hoewel het bedrijf vorig kwartaal opnieuw verlies leed. De ooit toonaangevende smartphonemaker kwam wel met een hogere winstverwachting voor dit jaar. BlackBerry verloor de afgelopen jaren de strijd met Apple en Samsung op de smartphonemarkt probeert nu te groeien als softwareleverancier.

Praxair noteerde 4 procent in het rood. De producent van industriële gassen is het met zijn Duitse branchegenoot Linde eens geworden over een fusie.

Olie

De koers van Conatus Pharmaceuticals schoot 160 procent omhoog, nadat het bedrijf een samenwerking met medicijnreus Novartis had aangekondigd.

De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg met 0,6 procent tot 52,42 dollar. De euro werd voor 1,0395 dollar verhandeld, tegen 1,0385 dollar bij het slot van de Europese beurzen eerder op de dag.