economie

Draghi zet AEX op hoogste stand van 2016

Door ANP - 08 december 2016

AMSTERDAM (ANP) – De Europese beurzen bouwden donderdagmiddag hun winsten uit tijdens een toelichting van president Mario Draghi op het beleidsbesluit van de Europese Centrale Bank (ECB). De ECB kondigde aan de looptijd van zijn stimuleringsprogramma te verlengen, maar bouwt daarbij de omvang van het opkoopprogramma vanaf het voorjaar wel wat af.

In Amsterdam liet de AEX-index rond 14.50 uur een winst optekenen van 1,1 procent op 466,98 punten. Daarmee bereikte de hoofdgraadmeter van het Damrak de hoogste stand van het jaar. De MidKap steeg 0,5 procent tot 661,63 punten. De beurzen in Londen, Parijs en Frankfurt wonnen 0,3 tot 1,4 procent.

De ECB gaat in ieder geval heel volgend jaar door met de aankopen, die zijn bedoeld als stimulans voor de economie in de eurozone. Het oorspronkelijke programma voorzag in de aankoop van 80 miljard euro aan obligaties per maand tot en met maart 2017. Vanaf april worden de aankopen teruggeschroefd tot 60 miljard euro per maand.