economie

Duizenden rentecontracten onder de loep

Door ANP - 19 december 2016

AMSTERDAM (ANP) – De zes banken die werken aan de compensatieregeling voor ondernemers met rentederivaten nemen in totaal ongeveer 24.000 contracten onder de loep. Dat meldde toezichthouder Autoriteit Financiële Markten (AFM) maandag.

Rabobank, ING, ABN AMRO, SNS, Van Lanschot en Deutsche Bank beloofden eerder dit jaar coulant om te gaan met gedupeerde ondernemers. Zij gaan nu alle dossiers die binnen het herstelkader vallen toetsen, ook als de betreffende klanten eerder al compensatie hebben ontvangen. In totaal gaat het om circa 19.000 verschillende klanten, voornamelijk uit het midden- en kleinbedrijf.

Rentederivaten zijn beleggingsproducten waarmee ondernemers zich konden indekken tegen een mogelijke stijging van de rente op hun kredieten. Daarbij bleef vaak onderbelicht dat zij juist risico liepen als de rente daalt. Toen die situatie zich voordeed, kwamen sommige bedrijven in financiële moeilijkheden.