economie

‘ECB als schokdemper voor financiële markten’

Door ANP - 16 december 2016

AMSTERDAM (ANP) – De Europese Centrale Bank (ECB) wil komend jaar onder meer als schokdemper fungeren op de financiële markten. Dat zegt hoofdeconoom Peter Praet van de ECB vrijdag in een interview met De Telegraaf.

Onlangs maakte de ECB bekend dat het langer doorgaat met de opkoop van obligaties dan eerder werd aangekondigd. De belangrijkste reden daarvoor is volgens Praet dat de ECB dan heel volgend jaar op de markt aanwezig blijft. Komend jaar zijn er onder meer verkiezingen in Nederland, Frankrijk en Duitsland en mogelijk ook in Italië. In al deze landen zijn anti-europartijen aan een opmars bezig.

Volgens Praet heeft de ECB zich in zijn rol als schokdemper de afgelopen tijd meermaals bewezen. Hij wees daarbij onder meer op het brexit-referendum en de onzekerheid over het economische beleid in de Verenigde Staten.