economie

ECB verlengt steunprogramma

Door ANP - 08 december 2016

FRANKFURT (ANP) – De Europese Centrale Bank (ECB) gaat langer door met de opkoop van obligaties dan eerder werd aangekondigd. De omvang van de aankopen wordt daarbij vanaf het voorjaar wel wat afgebouwd. Dat maakte de ECB donderdag bekend.

De ECB gaat in ieder geval heel volgend jaar door met de aankopen, die zijn bedoeld als stimulans voor de economie in de eurozone. De ECB tracht daarbij de inflatie te stimuleren. Die ligt nog altijd ver onder het door de centrale bank nagestreefde peil van bijna 2 procent.

Het oorspronkelijke programma voorzag in de aankoop van 80 miljard euro aan obligaties per maand tot en met maart 2017. Vanaf april worden de aankopen teruggeschroefd tot 60 miljard euro per maand.

De ECB besloot verder de ongekend lage rentetarieven in de eurozone ongewijzigd te laten.