economie

EU-landen eens over hogere antidumpingheffing

Door ANP - 13 december 2016

BRUSSEL (ANP) – De EU-landen gaan zich beter beschermen tegen dumping van bijvoorbeeld goedkoop staal uit China. Ze zijn het dinsdag in Brussel eens geworden over tijdelijk hogere importheffingen op grondstoffen die aantoonbaar onder de kostprijs op de Europese markt worden verkocht. Ook energie valt onder het pakket maatregelen.

De hardere opstelling van de EU wordt mogelijk omdat Nederland, Zweden en het Verenigd Koninkrijk hun jarenlange verzet tegen aanpassing van de bestaande ‘defensieve handelsmaatregelen’ hebben opgegeven.

Den Haag vreesde dat de Nederlandse staalverwerkers schade van zulke protectionistische maatregelen zouden ondervinden. In het nu bereikte compromis wordt daar rekening mee gehouden.

Minister Lilianne Ploumen (Buitenlandse Handel) zei in november ,,vooruit” te willen. Nu moet het Europees parlement het pakket nog goedkeuren.