economie

Eurogroep geeft Griekenland meer lucht

Door ANP - 05 december 2016

BRUSSEL (ANP) – Griekenland krijgt binnenkort een beetje meer lucht door een aantal aanpassingen in de bestaande schuldenlast. Dat zijn de eurolanden maandag in Brussel overeengekomen.

Eurogroepvoorzitter minister Jeroen Dijsselbloem (Financiën) benadrukte dat het om al in mei overeengekomen technische ingrepen in het schuldenpakket gaat. Zo wordt de gemiddelde looptijd van leningen van 28 tot 32 jaar verlengd, worden bepaalde rentepercentages vastgezet en voorgenomen renteverhogingen in 2017 geschrapt. Een mogelijk ‘echte’ schuldverlichting komt pas medio 2018, als het derde Europese steunprogramma van maximaal 86 miljard euro afloopt, aan de orde.

Het pakket maatregelen dat nu zal worden ingevoerd zal ,,de schuldhoudbaarheid voor Griekenland duidelijk verbeteren”, aldus de topman van het Europese noodfonds ESM, Klaus Regling.

Het Internationaal Monetaire Fonds (IMF), dat momenteel financieel niet meedoet aan het derde steunprogramma maar wel bij de hervormingen is betrokken, pleit voor forse schuldenverlichting voor Griekenland.