economie

Europese banken in de lift

Door ANP - 15 december 2016

AMSTERDAM (ANP) – De Europese beurzen stonden donderdagmiddag in de plus. Met name financiële fondsen profiteerden van het besluit van de Federal Reserve om voor het eerst in een jaar de rente te verhogen. De Amerikaanse centrale bank gaf daarbij ook aan dat volgend jaar de rente sneller kan stijgen dan eerder gedacht.

De AEX-index in Amsterdam stond kort na opening van de Amerikaanse beurzen 0,4 procent in de plus op 474,20 punten. De MidKap klom ook 0,4 procent tot 667,65 punten. De graadmeters in Londen, Parijs en Frankfurt stegen 0,2 tot 0,6 procent.

Het rentebesluit had vooral effect op de valutamarkt. Daar daalde de waarde van de euro ten opzichte van de dollar naar 1,0440 dollar, wat het laagste peil is sinds maart 2015. Eerder deze maand stond de Europese munt nog op bijna 1,09 dollar.

ING

In Amsterdam profiteerde vooral ING van het vooruitzicht van een stijgende rente in de VS. De bank stond met een winst van 2,1 procent bij de sterkste stijgers in de AEX. In Frankrijk stegen Société Générale, Credit Agricole en BNP Paribas 2,7 tot 4,1 procent. In Frankfurt wonnen Commerzbank en Deutsche Bank tot 4 procent. Barclays en Royal Bank of Scotland wonnen in Londen tot 3,3 procent.

Galapagos was met een winst van bijna 4 procent de grootste stijger. Het gezaghebbende medische tijdschrift The Lancet publiceerde een positief onderzoek over een middel van de biotechnoloog.

SBM Offshore

SBM Offshore leverde ruim 1 procent in bij de hoofdfondsen. De maritiem oliedienstverlener blijft in het duister tasten over de timing van een nieuwe schikking in de Braziliaanse Petrobras-corruptiezaak. Heineken zakte 0,7 procent. De brouwer geeft 363 miljoen euro uit voor uitbreiding van zijn Britse pubportfolio.

In de MidKap was TomTom koploper met een plus van 5,9 procent. De kaarten en verkeers- en navigatiesoftware van TomTom worden beschikbaar op het Windows Azure-platform van Microsoft.

TMG

Telegraaf Media Groep (TMG) verloor 2,4 procent tot 4,88 euro. Woensdag schoot TMG nog bijna 44 procent omhoog na een overnamebod van het Belgische Mediahuis van 5,25 euro per aandeel. Een belangrijke aandeelhouder van TMG, Dasym, heeft echter kritiek op het bod.

De prijs van Amerikaanse olie daalde 1,6 procent tot 50,23 dollar per vat en Brentolie werd 0,9 procent goedkoper op 53,41 dollar.