economie

Europese beurzen hoger

Door ANP - 05 december 2016

AMSTERDAM (ANP) – De Europese aandelenmarkten toonden maandag overwegend winsten. De vrees voor een flinke beursdip vanwege politieke onrust in Italië bleek uiteindelijk ongegrond. Beleggers maakten zich snel op voor het rentebesluit van de Europese Centrale Bank (ECB), later in de week.

In Amsterdam stond de AEX-index kort na de opening van de beurzen in New York 1 procent hoger op 454,29 punten. De MidKap steeg 1,3 procent naar 651,51 punten. De graadmeters in Londen, Parijs en Frankfurt gingen 0,2 tot 1,3 procent omhoog. De beurs in Milaan leverde 1 procent in.

Van paniek op de financiële markten door het Italiaanse referendum en het vertrek van premier Matteo Renzi, waar vooraf enigszins voor werd gevreesd, was geen sprake. ,,De markten wisten het brexit-referendum in drie dagen af te schudden, de zorgen over de verkiezingswinst van Donald Trump in drie uur en Italië in drie minuten”, aldus een handelaar. Hij wees daarmee naar de kleine verliezen kort na de openingsbel, die rap werden ingelopen.

Euro

De euro zakte in de vroege handel nog wel tot het laagste punt sinds maart vorig jaar (1,0506 dollar), maar toonde daarna een sterk herstel. De koers stond tussentijds op 1,0719 dollar, tegen 1,0670 dollar bij het slot van de Europese beurzen op vrijdag.

De AEX werd aangevoerd door staalfabrikant ArcelorMittal, die 4,5 procent meer waard werd. Aegon volgde met een winst van 3,3 procent en Ahold Delhaize steeg 1,7 procent, na positieve uitlatingen over het supermarktbedrijf door analisten van Natixis. KPN was een van de weinige verliezers met een min van 1,7 procent.

Tomtom

TomTom kreeg er in de MidKap 1,3 procent bij. Het navigatiebedrijf kondigde vrijdagavond een reorganisatie aan bij zijn divisie die consumentenproducten, zoals navigatiekastjes, maakt. Fugro zakte 1,9 procent, nadat het afzag van de verkoop van onderdeel Asia Pacific Subsea Services aan Shelf Subsea.

In Londen won Burberry 1,8 procent. Volgens zakenkrant Financial Times heeft het modehuis de afgelopen maanden verschillende toenaderingspogingen van de Amerikaanse maker van tasjes en accessoires Coach afgeslagen.

De prijs van een vat Amerikaanse olie ging 0,6 procent omhoog naar 51,99 dollar. Brent werd 0,7 procent duurder bij 54,85 dollar per vat.