economie

Europese beurzen hoger na rentebesluit Fed

Door ANP - 15 december 2016

AMSTERDAM (ANP) – De Europese beurzen zijn donderdag hoger geopend, na het besluit van de Federal Reserve om voor het eerst in een jaar de rente te verhogen. De Amerikaanse centrale bank gaf daarbij ook aan dat volgend jaar de rente sneller kan stijgen dan eerder gedacht.

De AEX-index in Amsterdam stond kort na opening 0,4 procent in de plus op 473,89 punten. De MidKap klom 0,2 procent tot 666,66 punten. De graadmeters in Parijs en Frankfurt stegen tot 0,5 procent, Londen ging licht omlaag.

Het rentebesluit had vooral effect op de valutamarkt. Daar daalde de waarde van de euro ten opzichte van de dollar naar 1,0485 dollar, wat het laagste peil is sinds maart 2015. Eerder deze maand stond de Europese munt nog op bijna 1,09 dollar.

SBM Offshore leverde 0,4 procent in bij de hoofdfondsen in Amsterdam. De maritiem oliedienstverlener blijft in het duister tasten over de timing van een nieuwe schikking in de Braziliaanse Petrobras-corruptiezaak. De Hoge Raad in Brazilië heeft besloten de zaak terug te verwijzen naar de aanklager voor verder onderzoek en het is onduidelijk wanneer er nu een definitief besluit wordt genomen in de zaak.