economie

Europese beurzen sluiten met verlies

Door ANP - 02 december 2016

AMSTERDAM (ANP) – De Europese beurzen zijn met verliezen de week uitgegaan. Beleggers richtten zich zonder richtinggevend nieuws op het Italiaanse referendum dat komend weekend wordt gehouden. De verliezen slonken wel enigszins na het verschijnen van het belangrijke Amerikaanse banenrapport, dat de deur openhoudt voor een renteverhoging door de Federal Reserve later deze maand.

De Italianen beslissen zondag over een grondwetswijziging die het volgens de regering makkelijker maakt om economische hervormingen door te voeren. Het is echter allerminst zeker dat premier Matteo Renzi, die aan de uitkomst zijn politieke lot heeft verbonden, zijn zin krijgt. Dat geeft onzekerheid over de toekomstige koers van het land.

De AEX-index in Amsterdam eindigde 0,9 procent lager op 449,60 punten. De MidKap zakte 1,2 procent tot 642,84 punten. De graadmeters in Londen, Frankfurt en Parijs zakten 0,2 tot 0,7 procent. In Milaan speelde de beurs 0,1 procent kwijt.

Banengroei

De Amerikaanse werkgelegenheid is in november beduidend sterker gegroeid dan een maand eerder, al bleef de groei wel licht achter bij de verwachtingen van economen. De banengroei in oktober werd sterk neerwaarts herzien. Later deze maand houdt de Fed een beleidsvergadering en de markten gaan ervan uit dat de rente zal worden verhoogd.

Unibail-Rodamco was met een plus van 0,9 procent de grootste stijger onder de hoofdfondsen in Amsterdam, na een adviesverhoging door Barclays. Grootste verliezer was Altice met een min van 3,1 procent, gevolgd door ING (min 2,7 procent) en Philips (min 1,9 procent).

Verder was er weer aandacht voor PostNL, dat 1,2 procent verloor. Drie grote aandeelhouders met meer dan 15 procent van de aandelen in PostNL hebben naar verluidt geëist dat de top van het bedrijf gaat luisteren naar wat topman Koen Van Gerven van Bpost te melden heeft over het verhoogde overnamebod.

Euro

In Brussel kelderde Agfa-Gevaert ruim 21 procent. De overname van het Belgische bedrijf door het Duitse CompuGroup Medical gaat niet door. Gesprekken tussen de twee zijn afgebroken.

De prijs van een vat Amerikaanse olie stond 0,4 procent hoger op 51,22 dollar en Brentolie steeg 0,2 procent tot 54,03 dollar per vat. De euro noteerde 1,0668 dollar. Bij het slot van de Europese handel op donderdag was de euro 1,0630 dollar waard.