economie

Europese beurzen verwerken rentebesluit

Door ANP - 15 december 2016

AMSTERDAM (ANP) – De aandelenbeurs in Amsterdam lijkt donderdag met kleine winst te gaan openen. Beleggers verwerken het besluit van de Federal Reserve om de rente in de VS te verhogen. Daarbij bleek dat de rente volgend jaar mogelijk sneller verder omhoog zal gaan dan eerder werd gedacht.

Het rentebesluit had vooral effect op de valutamarkt. Daar daalde de waarde van de euro ten opzichte van de dollar naar 1,0480 dollar, wat het laagste peil is sinds maart 2015. Eerder deze maand stond de Europese munt nog op bijna 1,09 dollar.

Verder liep de rente op tienjarige Amerikaanse staatsobligaties op. De aandelenbeurzen op Wall Street leverden woensdag echter terrein in. De Dow-Jonesindex eindigde 0,6 procent in de min, terwijl de S&P 500 0,8 procent zakte.

Directeur

In Amsterdam staat Shell donderdagochtend in de aandacht door de aankondiging dat financieel directeur Simon Henry het bedrijf verlaat. Hij wordt opgevolgd door Jessica Uhl.

SBM Offshore meldde dat het onduidelijk blijft wanneer er een nieuwe schikking kan worden getroffen in de Braziliaanse Petrobras-corruptiezaak. De Hoge Raad in Brazilië heeft de zaak terug verwezen naar de openbaar aanklager. Hoe het verder gaat is volgens SBM onduidelijk.

Voorbeurs

Donderdag voorbeurs was er verder weinig opzienbarend nieuws aan het Damrak. ING zette het aandeel Acomo op zijn kooplijst, terwijl AkzoNobel de afronding van de overname van een onderdeel van BASF meldde. Later op de dag volgen nog inschattingen van de huidige economische groei in de eurozone dor onderzoeksbureau Markit.

De AEX-index eindigde woensdag 0,3 procent lager op 472,20 punten. De MidKap zakte 0,5 procent naar 665,30 punten. De indices in Londen, Frankfurt en Parijs leverden 0,3 tot 0,7 procent in.

Vuurwerk

In Amsterdam zorgde Telegraaf Media Groep (TMG) woensdag voor vuurwerk door het bod dat het Vlaams Mediahuis op het bedrijf wil uitbrengen. TMG bevestigde de interesse vlak voor het sluiten van de beurzen en liet weten het bod zorgvuldig te bestuderen.

De prijs van Amerikaanse olie daalde voorbeurs 0,1 procent naar 51,02 dollar per vat. Brent werd 0,2 procent duurder bij 54,03 dollar per vat.