economie

Financiële fondsen lager in Europa

Door ANP - 29 december 2016

AMSTERDAM (ANP) – De belangrijkste Europese beursgraadmeters stonden donderdagmiddag in de min. Vooral financiële fondsen stonden in een beurssessie zonder richtinggevend nieuws onder druk. Beleggers moeten het andermaal doen met een lege agenda. De handel is verder dun omdat veel partijen de boeken voor dit jaar al hebben gesloten.

De AEX-index in Amsterdam stond kort na aanvang van de handel in New York 0,3 procent lager op 482,56 punten. De MidKap stond nagenoeg onveranderd op 687,13 punten. De graadmeters in Parijs en Frankfurt leverden elk 0,2 procent in. De graadmeter in Londen, die woensdag nog de hoogste slotstand ooit bereikte, ging 0,3 procent omlaag.

De financiële bedrijven ABN AMRO, NN Group, Aegon en ING gingen 0,6 tot 1,5 procent omlaag. Ook elders in Europa leverden financiële fondsen in. Zo verloor Deutsche Bank in Frankfurt 1,7 procent, terwijl BNP Paribas en Crédit Agricole in Parijs 0,8 tot 1,2 procent inleverden. Barclays (min 1,5 procent) was in Londen een opvallende daler.

ArcelorMittal

Staalconcern ArcelorMittal was de sterkste daler onder de hoofdfondsen in Amsterdam met een verlies van 1,9 procent. Ook andere grondstofgerelateerde bedrijven als Shell en SBM Offshore stonden bij de dalers met minnen tot 0,5 procent.

KPN was de sterkste stijger in de AEX met een winst van 1,7 procent. Verder vielen onder de hoofdfondsen in Amsterdam de bescheiden winsten van vastgoedfonds Unibail-Rodamco (plus 1,3 procent) en Vopak (plus 0,7 procent) op.

Air France-KLM

Luchtvaartcombinatie Air France-KLM verloor in de MidKap 0,8 procent. Bij de Franse tak Air France wil het concern in de komende vijf jaar de productiviteit flink verhogen. Vakbonden en Air France steggelen volgens Franse media echter over de slag die daarbij moet worden gemaakt. Air France-KLM maakte ook bekend ongeveer de helft van de aandelen in cateringbedrijf Servair voor 237,5 miljoen euro te hebben verkocht aan Gategroup.

De prijs van een vat Amerikaanse olie zakte 0,2 procent tot 53,98 dollar. Brentolie was met 56,43 dollar per vat 0,4 procent duurder dan een dag eerder. De euro werd voor 1,0451 dollar verhandeld, tegen 1,0395 dollar bij het slot van de Europese beurzen op woensdag.