economie

FNV wil Busker als voorzitter

Door ANP - 12 december 2016

UTRECHT (ANP) – Han Busker moet de nieuwe voorzitter van vakbond FNV worden. Zijn naam is de enige die prijkt op de definitieve kandidatenlijst die maandag werd gepubliceerd. Busker gaf jarenlang leiding aan de Nederlandse Politiebond (NPB) en is momenteel als bestuurslid van FNV belast met de thema’s zorg en pensioenen.

Het is nu aan de leden van de vakbond om over de benoeming van Busker te stemmen. Tussen 1 februari en 9 maart volgend jaar kunnen de ruim 1 miljoen FNV-leden online hun stem uitbrengen. Op 10 maart wordt duidelijk of hij de opvolger wordt van Ton Heerts, die afgelopen zomer opstapte.

Het bestuur van FNV droeg onlangs zelf Busker voor als kandidaat voor het voorzitterschap. Naast Busker maakten ook Irene Hemelaar en Robert Ensor kenbaar voorzitter van FNV te willen worden. Zij werden echter door de toetsingscommissie en het ledenparlement van FNV te licht bevonden voor de ,,zware positie”.

FNV wordt sinds het vertrek van Heerts geleid door drie vicevoorzitters: Ruud Kuin, Catelene Passchier en Gijs van Dijk. De verkiezing van een nieuw bestuur vindt plaats tijdens het FNV-congres in mei volgend jaar.