economie

Focus beurshandel op Fed als slotakkoord 2016

Door ANP - 11 december 2016

AMSTERDAM (ANP) – De beurshandel staat deze week vrijwel geheel in het teken van de Federal Reserve. Afgezien van de alom verwachte renteverhoging in de Verenigde Staten staat er weinig op de agenda voor beleggers, die zich langzamerhand op kunnen maken voor het einde van het jaar.

De Fed besluit woensdag naar verwachting om de rente in de VS met een kwart procentpunt op te krikken, in de eerste rentestap sinds december vorig jaar. Veel aandacht zal daarbij uitgaan naar de toelichting op het besluit en de nieuwe prognoses van de Fed voor de economische groei en de inflatie. Mogelijk valt daaruit meer op te maken over het tempo waarin de rente de komende twee jaar verder wordt verhoogd.

De vraag is of de Fed de beurzen nog een extra zetje kan geven, na de opmars van de afgelopen maand. Sinds de verkiezingsoverwinning van Donald Trump won de Dow-Jonesindex al bijna 8 procent. De index van dertig hoofdfondsen overschreed daarbij voor het eerst de grens van 19.000 punten en is hard op weg naar de 20.000 punten.

Hoogste stand

In navolging van Wall Street hebben ook de Europese beurzen de wind in de rug. Zo bereikte de AEX afgelopen week de hoogste stand van 2016, nadat de ECB had besloten zijn steunmaatregelen nog zeker heel volgend jaar door te zetten.

In de aanloop naar het rentebesluit kan de olieprijs de komende dagen voor reuring zorgen. Zaterdag beloofden ook de landen buiten het OPEC-kartel hun productie te verlagen, waarna Saudi-Arabië aangaf de productie nog verder terug te zullen schroeven dan eind november werd afgesproken.

Delta Lloyd

Aan het Damrak hangt de poging van NN Group om Delta Lloyd over te nemen nog boven de markt. Begin november herhaalde NN zijn intentie om een bod uit te brengen, maar dit heeft vooralsnog niet tot concrete actie geleid. NN liet destijds wel weten uiterlijk op 28 december een concept-biedingsbericht in te dienen bij toezichthouder AFM.

Verder zijn er nog enkele economische publicaties die voor beweging op de beurs kunnen zorgen. Zo geven de onderzoekers van Markit donderdag een eerste blik op de economische groei in de eurozone en de VS in december. Dan wordt ook de actuele ontwikkeling van de inflatie in de VS gemeld.

Dinsdag levert onderzoeksbureau ZEW de meest recente stand van het vertrouwen in de Duitse economie. In de VS worden verder woensdag cijfers over de winkelverkopen en de industriële productie gepubliceerd.