economie

Gebrek aan prikkels op Damrak

Door ANP - 27 december 2016

AMSTERDAM (ANP) – Het gebrek aan richtinggevend nieuws zo vlak voor het einde van het jaar is dinsdag duidelijk merkbaar op de aandelenbeurzen. De AEX-index stond tegen het einde van de ochtend nagenoeg gelijk aan de slotstand van vrijdag. Ook elders in Europa kwamen graadmeters in de eerste sessie van de verkorte laatste handelsweek van 2016 nauwelijks in beweging. De handel op de beursvloeren is dun, omdat veel partijen de boeken reeds gesloten hebben.

De AEX-index stond omstreeks 11.40 uur vlak op 482,84 punten. De MidKap noteerde 0,3 procent hoger op 686,31 punten. De graadmeters in Frankfurt en Parijs weken eveneens nauwelijks af van de slotstanden van vrijdag. De beurs in Londen blijft dinsdag dicht.

Galapagos was de sterkste stijger in de AEX. De koerswinst van het biotechnologiebedrijf bedroeg 1,4 procent. Staalconcern ArcelorMittal, veruit het best presterende AEX-fonds in 2016, sloot de rij met een min van 1,3 procent.

TomTom

Navigatiedienstverleners TomTom (plus 2,1 procent) voerde de MidKap aan. De Duitse automakers Audi, BMW en Daimler maakten bekend met met TomTom-concurrent HERE voet aan de grond in China te zetten. Daarvoor verkochten ze een belang van in totaal 10 procent van de voormalig Nokia-dochter aan een drietal Aziatische investeerders.

Bij de kleinere fondsen won Source Group ruim 14 procent. De arbeidsbemiddelaar verwacht een stevige groei van de omzet en de winst door de fusie met branchegenoot HeadFirst. Dinsdag werd bekend dat de fusie definitief rond is.

De perikelen rond de geplaagde Italiaanse bank Monte dei Paschi di Siena (MPS), dat acuut meer geld nodig heeft om overeind te blijven, werkte ook enigszins door op andere financiële instellingen. Zo verloren UniCredit en Intesa Sanpaolo in Milaan bijna 1 procent. In Amsterdam leverde ING 0,8 procent in.

Euro

Het tekort van MPS komt volgens meest recente berekeningen van de Europese Centrale Bank (ECB) neer op 8,8 miljard euro. Tot nog toe werd aangenomen dat MPS met een kapitaalinjectie van 5 miljard euro overeind zou kunnen worden gehouden. De handel in MPS is tot nader order opschort.

De euro was met 1,0450 dollar nagenoeg evenveel waard als bij het slot van de Europese beurzen op vrijdag. De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg 0,3 procent tot 53,20 dollar. Brentolie werd 0,1 procent duurder bij 55,19 dollar per vat.