economie

Goederenstromen door Nederland gestegen

Door ANP - 05 december 2016

DEN HAAG (ANP) – In Nederland is vorig jaar voor 613 miljard kilo aan goederen binnengekomen, een toename van 4 procent. Meer dan de helft van deze inkomende goederen werd weer doorgevoerd of wederuitgevoerd naar het buitenland. Dat meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) maandag.

Volgens het CBS hadden deze goederen een waarde van 664 miljard euro, een stijging met 7 procent. De doorvoer en wederuitvoer zijn goederenstromen die via ons land gaan en bestemd zijn voor andere landen. Bij wederuitvoer worden de goederen tijdelijk Nederlands eigendom en wordt vaak nog een minimale bewerking gedaan. Bij doorvoer blijven de goederen in buitenlandse handen, maar vindt er overslag tussen vervoermiddelen plaats in Nederland.

Ongeveer 80 procent van de uitgevoerde goederen heeft een bestemming in Europa en bij de doorvoer is dit ruim 90 procent.