economie

Groenen richten pijlen op Zara

Door ANP - 08 december 2016

BRUSSEL (ANP) – Het Spaanse winkelconcern Inditex, bekend van kledingketens als Zara, Pull & Bear en Bershka, heeft tussen 2011 en 2014 minstens 585 miljoen euro aan belasting ontweken. Nederland zou daarbij een belangrijke rol hebben gespeeld. Dat stellen de Groenen in het Europees Parlement donderdag na onderzoek.

Naast Nederland zouden ook Ierland en Zwitserland zijn gebruikt om geld weg te sluizen. De gebruikte methodes zijn volgens de Groenen ,,momenteel legaal”, maar werpen vragen op over of Inditex belastingen betaalt op de plekken waar het hoofdzakelijk zijn economische activiteit heeft.

De fractie bracht eerder onder meer een rapport naar buiten over hoe de Zweedse meubelgigant Ikea in zes jaar tijd minstens 1 miljard euro aan belastingen zou hebben weggesluisd, eveneens onder meer via Nederland. Ook de Duitse chemiereus BASF kwam al eerder om dezelfde reden in het vizier van de Groenen.

De Europese Commissie buigt zich op dit moment over belastingconstructies van Amazon en Starbucks en wees eerder al Apple terecht. Ierland werd opgedragen een naheffing aan Apple op te leggen voor 13 miljard euro plus rente.