economie

Grondstofbedrijven voeren vlakke AEX aan

Door ANP - 28 december 2016

AMSTERDAM (ANP) – De Europese aandelenbeurzen schommelden woensdag tijdens een rustige handelssessie rond de slotstanden van de voorgaande dag. De Amsterdamse AEX-index werd aangevoerd door bedrijven in en rond de staal- en olie-industrie.

De AEX stond rond 11.30 uur 0,1 procent in de min op 483,19 punten. De MidKap noteerde nagenoeg onveranderd op 686,88 punten, De graadmeters in Frankfurt en Parijs weken eveneens nauwelijks af van de slotstand van dinsdag. In Londen, waar woensdag voor het eerst sinds het lange kerstweekeinde wordt gehandeld, steeg de FTSE 0,4 procent.

De AEX werd met een plus van 2,1 procent aangevoerd door ArcelorMittal. De staalfabrikant is de absolute uitblinker onder de 25 hoofdfondsen in 2016, met een jaarwinst van 140 procent. Verder waren oliegerelateerde bedrijven in trek woensdag. Shell, Vopak en SBM Offshore wonnen 0,4 tot 0,9 procent. Shell en SBM werden dit jaar 24 en 30 procent meer waard en horen daarmee bij de top 5 van beste AEX-fondsen van 2016.

Euronext

Toeleverancier aan de chipindustrie Besi was met een winst van 2 procent koploper in de MidKap. Dat bedrijf werd dit jaar al 75 procent meer waard en is daarmee het best renderende bedrijf uit de lijst met middelgrote bedrijven. Ingenieursbedrijf Arcadis en luchtvaartcombinatie Air France-KLM horen bij de grootste verliezers van de MidKap in 2016 en sloten woensdag de rij met minnen van ruim 1 procent.

Beursuitbater Euronext leverde 0,5 procent in. Volgens zakenkrant Financial Times is het bedrijf dicht bij de overname van afhandelingsbedrijf LCH.Clearnet. Euronext zei vorige week al dat er gesprekken worden gevoerd met eigenaar London Stock Exchange, die LCH wil verkopen met het oog op zijn beoogde fusie met Deutsche Börse.

Euro

De olieprijs liep woensdagochtend op. Amerikaanse olie en Brent werden bijna 1 procent duurder, bij respectievelijk 54,25 en 56,50 dollar per vat. De olieprijs is in 2016 ruimschoots verdubbeld ten opzichte van het dieptepunt dat in januari werd bereikt.

De euro werd voor 1,0440 dollar verhandeld, tegen 1,0460 dollar bij het slot van de Europese beurzen op dinsdag.