economie

Grootste bankbiljet Venezuela uit roulatie

Door ANP - 11 december 2016

CARACAS (ANP/RTR) – Venezuela haalt zijn grootste bankbiljet, een briefje van 100 bolivar waarvoor op de zwarte markt 2 Amerikaanse dollarcent wordt betaald, uit roulatie. President Nicolas Maduro maakte de maatregel zondag in een urenlange redevoering bekend.

Venezolanen krijgen vanaf woensdag tien dagen de tijd om de biljetten bij de centrale bank om te wisselen. Volgens critici is die periode veel te kort. In november waren volgens de centrale bank meer dan 6 miljard biljetten van 100 bolivar in omloop. Ze vormden daarmee bijna de helft van alle bankbiljetten en munten die in Venezuela circuleren.

Vanaf donderdag worden zes nieuwe bankbiljetten en drie nieuwe munten ingevoerd. De grootste coupure, van 20.000 bolivar, is op straat minder dan 5 dollar waard.