economie

Iran en Airbus tikken vliegtuigdeal af

Door ANP - 22 december 2016

TEHERAN (ANP) – Iran heeft definitief overeenstemming bereikt met Airbus over de aankoop van honderd vliegtuigen. De toestellen moeten ,,vroeg” in 2017 worden geleverd, zo meldt Airbus donderdag. Financiële details zijn niet bekendgemaakt.

In januari werd al een voorlopig akkoord bereikt over 114 vliegtuigen. Met de aankoop van 46 toestellen van het type A320, 38 A330’s en zestien A350’s kalefatert Iran zijn vervallen vloot eindelijk op. Iran kon jarenlang moeilijk aan toestellen en onderdelen komen door een handelsembargo tegen het land.

De Amerikaanse autoriteiten hebben in september al ingestemd met de deal. Dat was nodig omdat de toestellen deels Amerikaanse technologie bevatten. Naast de vliegtuigen gaat Airbus Iran ook onder meer helpen bij het trainen van piloten en het bestieren van vliegvelden en luchtverkeer.